Du tenker kanskje at proteinpulver som er lovlig solgt er også noe du fint kan spise. Det er feil, det er drøssevis av proteinpulvere (også på det norske markedet) som inneholder ingredienser som kan være direkte helseskadelig. Noen av disse ingrediensene på denne listen er ulovlig i Norge, men bestiler du fra utlandet kan det godt hende at også disse stoffene dukker opp i pulveret ditt.. Vi anbefaler å se igjennom denne listen uansett hvor du handler proteinpulver fra før du gjør et kjøp.
Terje Mikkelsen – Kosthold og ernæringseksperts
Proteinpulver kan være et fint kosttilskudd, men vær varsom og hør med oss først.
1. Hormoner og antibiotika
Bovint somatotropin (BST) er et veksthormon som naturlig produseres hos pattedyr. Veksthormoner har også anabol virkning på proteinsyntesen i muskelvev, noe som fører til økt muskelmasse ved kunstig inntak. Dette er årsaken til at anabole steroider, som er biosyntetiske steroidhormoner(derivater av testosteron), står på dopinglisten og er forbudt å bruke for idrettsutøvere. En genetisk konstruert rekombinant versjon av BST (rBST eller rBGH) ble utviklet og injisert i noen kuer for å øke melkproduksjonen. Kyr som er behandlet med rBST, har større risiko for infeksjon, redusert fruktbarhet og funksjonshemning. Den økte risikoen for infeksjon fører til økt bruk av antibiotika, noe som kan forurense melk og føre til utvikling av antibiotikaresistente bakterier hos mennesker.
Disse syntetiske fremstilte hormonene har heldigvis blitt ulovlig i Europa og flere andre land over hele verden, men ikke i USA. Vær derfor spesielt varsom over proteinpulvere som ikke kommer fra norske leverandører. Og hvis du likevel ønsker å kjøpe proteinpulvere fra en utenlandsk produsent, bør du forsikre deg om at proteinpulverene ikke inneholder rBST og rBGH.
Vær obs på følgende navn: rBST, rBGH
2. Dextriner / Maltodextrin
Disse ingrediensene kan øke glykemisk belastning som kan bidra til fettlagring. Maltodextrin utvinnes fra stivelse (vanligvis vete). Maltodextrin var tidligere populært å ha som ingrediens i proteinpulver da det har en rekke type aminosyrer, men studier har vist at stoffet øker blodsukkeret kraftig, kan ødelegge bakteriefloraen i tarmen slik at alvorlige tarmproblemer kan oppstå.
Vær obs på følgende navn: Dextrin, Maltodextrin, Dextrioder (Dextriods), Maltocentriner (Maltocentrindies)
3. Kunstige søtningsmidler
Vanlige kunstige søtningsmidler som brukes er sukralose, Splenda (955), aspartamin, som NutraSweet (951) eller Sackarin (954). Flere negative bivirkninger kan komme fra inntak av disse ingrediensene, inkludert hodepine, migrene, gastrisk lidelse som oppblåsthet, sur refluks og vektøkning.
Vær obs på følgende navn: Sukralose (ofte under navnet Splenda (E-955)), aspartam (ofte som Nutrasweet (E-951)) eller Sackarin (E-954).
4. Skummetmelkspulver / melkefaststoffer
Skummetmælkspulver og melkefaststoffer brukes ofte som et billig fyllmiddel l i proteinpulver av lavere kvalitet. Melkefaststoffer kan være blodfortykkende og bør derfor unngås i store doser.
Vær obs på følgende navn: Skummetmelkspulver / melkefaststoffer (Skimmed milk powder / milk solids)
5. Vegetabilske oljer og fett
Disse ingrediensene blir ofte tilsatt proteinpulver for å øke rikheten og få dem til å smake kremaktig. Imidlertid er disse fettene ofte avledet fra hydrogenerte kilder som inneholder transfett, som antas å være mer skadelige enn mettet fett. Transfett øker nivået av dårlig kolesterol og lavere nivåer av godt kolesterol. Dette er noe du absolutt bør unngå i proteinpulver som tas jevnlig.
Vær obs på følgende navn: Alle navn med oljer, oljer bør ikke være i et proteinpulver.
6. Soya
Soya har vært knyttet til en rekke helseproblemer. Soya inneholder østrogen anti-skjoldbruskkjertel forbindelser som kalles isoflavoner, som er naturlige plantevernmidler som forårsaker at insekter blir sterile – som kan ha en såkaldt goitrogen effekt og forstyrrer produksjonen av skjoldbruskhormon ved å hemme skjoldbruskopptaket av jod og redusere aktiviteten til enzymet involvert i hormondannelsen i skoldbrukkskjertelen. Vi anbefaler per nå IKKE å kjøpe soyaprotein ved mindre ny forskning motbeviser dette.
Vær obs på følgende navn: Soya
Vil du være oppdatert på nyheter om proteinpulver og kosthold? Følg oss på Facebook da vel!